Top

CD'S

Julia Wolfe - Steel Hammer
Julia Wolfe - Steel Hammer

Een van de beroemdste Afro-Amerikaanse folksongs is John Henry. Deze legende van de ‘Steel Driving Man’, die gewapend met zijn hamer werkte aan spoortunnels, was voor Julia Wolfe aanleiding voor een bijna 80 minuten durend werk voor drie sopranen en kamerensemble. Minimalisme, Louis Andriessen, (hard)rock en de vroege tapecomposities van Steve Reich passeren in dit ‘astonishingly compelling amalgam of music and noise’ (The Washington Post). Dit sociaal bewogen en door Trio Mediaeval en Bang on a Can All-Stars perfect uitgevoerde meesterwerk was in 2010 een van de belangrijkste kandidaten voor de Pulitzer Prize for Music.

€ 9,99
Jan Garbarek - Officium Novum
Jan Garbarek - Officium Novum

In 1994 zorgden de Noorse jazzsaxofonist Jan Garbarek en het Engelse Hilliard Ensemble voor een sensatie door op de cd Offi cium oude polyfone gezangen te combineren met stemmige sax-improvisaties. Op Offi cium Novum breidde de combinatie het repertoire uit naar recentere liederen van onder anderen de Armeense componist Komitas Vardapet, naast Russisch-orthodoxe gezangen en werk van Perotinus. Perfecte samenzang valt ook op deze plaat naadloos samen met stemmige sax-avonturen. ‘Alsof je vanuit een kerkraam uitkijkt over de bergen’, schreef The Absolute Sound metaforisch. Een cd om bij weg te dromen.

€ 9,99
J. Karlsons - Sacred Choral Works
J. Karlsons - Sacred Choral Works

De naam van de Letse componist Juris Karlsons ligt misschien nog niet op ieders lippen. Toch is hij in de internationale koorwereld een begrip. Zijn koorwerken vormen een meesterlijke synthese van twintigste-eeuwse stemtechnieken, renaissanceachtige imitatiepatronen, barokke meerstemmigheid en romantische melodielijnen. En als het Lets Radio Koor deze werken samen met Sinfonietta Riga uitvoert onder leiding van chef-dirigent Sigvards Kl•ava is het letterlijk alsof de oren een duik nemen in de hele muziekgeschiedenis en er gelouterd weer uit komen. Een cd vol opwindende stemmenpracht.

€ 14,99
J. Zelenka - Officium Defunctorum
J. Zelenka - Officium Defunctorum

De Tsjechische componist Jan Dismas Zelenka heeft nog steeds niet de status die hij op grond van zijn werk zou verdienen. De generatiegenoot van Johann Sebastian Bach werd door de beroemde Thomascantor nota bene tot de belangrijkste componisten van zijn tijd gerekend. Gramophone was het met Bach eens: ‘Een geweldig meesterwerk’, schreef het blad over het Requiem in D. Collegium 1704 bereikt in elk geval ‘maximaal resultaat met minimale middelen’ (Diapason) op deze dubbel-cd, gewijd aan de noten van de veronachtzaamde Kapellmeister van Dresden.

€ 14,99
F. Schubert - Winterreise
F. Schubert - Winterreise

‘Groots’, ‘subliem verhalenverteller’, ‘communicatief’, ‘vol humor’: het zijn slechts enkele adjectieven die regelmatig opduiken in recensies betreffende de zangkunsten van Thomas Oliemans. Vooral zijn Schubertvertolkingen worden internationaal geroemd en de vergelijking met Dietrich Fischer-Dieskau is al eens gemaakt. In 2006 nam de Nederlandse bariton de cyclus der cycli, Schuberts Winterreise, al eens op. Nu doet hij dat met toetsentovenaar Paolo Giacometti nog eens over. Meer levenservaring, een diepere stem, een rijker referentiekader. Een Schubert die diep onder de huid gaat zitten.

€ 14,99
Ivo Pogorelich - Beethoven/Rachmaninoff
Ivo Pogorelich - Beethoven/Rachmaninoff

‘Een van de zeven wereldwonderen van de opgenomen muziek’, Zo noemt Bogdan Roscic, president van Sony Classical, de discografi e van Ivo Pogorelich. Na de dood van zijn vrouw in 1996 werd het stiller rond de inmiddels 60-jarige Kroatische pianist, maar met een nieuwe cd en een nieuw contract bij Sony is hij weer helemaal terug. En hoe. Zijn vertolkingen van Rachmaninovs Tweede pianosonate en twee sonates van Beethoven zijn nog net zo spraakmakend, ongehoord en eigengereid als vroeger. Een cd die alleen al in elke cd-kast thuishoort omdat er Pogorelich op staat.

€ 14,99
Capella De La Torre - Air
Capella De La Torre - Air

Na de veelgeprezen albums Water Music en Fire Music van het Duitse oudemuziekensemble Capella de la Torre komt het blaasgezelschap nu met het vervolg dat het dichtst bij de natuur van hun instrumenten ligt: Air Music – Tales of Flying Creatures and Heavenly Breezes. Een heerlijke verzameling werken van onder anderen Holborne, Praetorius en Monteverdi waarin de wind en vliegende vogels en insecten een rol spelen, uitgevoerd met het aanstekelijke speelplezier van Capella de la Torre. ‘Early music at its most earthy, engaging and enjoyable’, schreef Gramophone al lovend over Fire Music.

€ 14,99
Daniel Taylor - Path To Paradise
Daniel Taylor - Path To Paradise

Een titel als The Path to Paradise kan nogal arrogant klinken. In dit geval is het spot on. Het Trinity Choir werd in 2015 opgericht door countertenor Daniel Taylor en heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een betoverend a-capellakoor. De wijze waarop het gezelschap op deze plaat niet alleen schitterende renaissancewerken te lijf gaat, maar ook het Miserere van Allegri en werk van Arvo Pärt zingt, is op zijn zachtst gezegd ‘verleidelijk’ (AllMusic). Door de rijke variëteit aan koorwerken is deze cd de ideale manier om verliefd te worden op de renaissance.

€ 9,99
Die 12 Cellisten Der Berliner Philharmoniker - Hora Cero
Die 12 Cellisten Der Berliner Philharmoniker - Hora Cero

De twaalf cellisten van de Berliner Philharmoniker zijn inmiddels los van het beroemde orkest een begrip geworden. Logisch: de cellisten pakken alles aan en spelen de muziek enerverend. ‘Een spectaculaire demonstratie van de klanken en kleuren’, schreef Gramophone naar aanleiding van Hora Cero, een cd voornamelijk gewijd aan de wereld van Astor Piazzolla en de tango. En ja, de cellisten uit Berlijn snappen deze Argentijnse verleiding volledig. Alles huilt, schuurt, schrijnt en lonkt dat het een aard heeft. Een cd, goed voor een vol uur ritmische fi nesse en Latijns-Amerikaanse sensualiteit.

€ 9,99
De Marinierskapel der Koninklijke Marine - Worthweill Originals
De Marinierskapel der Koninklijke Marine - Worthweill Originals

De Marinierskapel der Koninklijke Marine startte vorig jaar met Rimsky & Co Originals een serie cd’s vol originele composities voor blaaskapel. Na Rusland richt het gezelschap onder leiding van majoor Arjan Tien de blik nu op Duitsland en Oostenrijk. Verrassende werken van Mendelssohn, Beethoven, Bruckner en Schönberg staan naast de even verrassende Variaties over het Wilhelmus van Richard Strauss en een schitterend arrangement van Kurt Weill zelf van delen uit zijn Dreigroschenoper. Een cd die bewijst dat de Nederlandse blaastraditie op het allerhoogste internationale niveau staat.

€ 14,99
Caspar Vos - Restart
Caspar Vos - Restart

‘Een ideale cd voor de niet-klassieke luisteraar’, noemde de Volkskrant Restart, de tweede cd van de jonge avontuurlijke pianist Caspar Vos. Waar zijn vorige cd de pianistische virtuositeit en complexiteit van Nikolaj Medtner centraal stelde, zijn het nu de weldadige eenvoud en de Spaanse roots van Frederic Mompou die de aandacht trekken. Sobere, verstilde muziek is het, die herinnering oproept aan de pianomuziek van Erik Satie en direct tot het hart spreekt. Vos speelt de kleine meesterwerken met de juiste mindset en nodigt uit tot stil achterover zitten en puur genieten.

€ 9,99
Durufle/Debussy - Requiem/Nocturnes
Durufle/Debussy - Requiem/Nocturnes

‘Een partituur vol van hoop en een vredige zoektocht, echt balsem voor de ziel’, zo omschreef de Engels-Italiaanse dirigent Robin Ticciati het Requiem van Maurice Durufl é. De pas 36-jarige chef-dirigent van het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin gooit hoge ogen met zijn opnamen van Franse meesterwerken. Ook voor zijn registratie van Durufl é’s Requiem zal de waardering groot zijn. Vooral omdat hij kan rekenen op het Rundfunkchor Berlin en Magdalena Ko•ená. En dan volgen ook nog de Nocturnes van Debussy. ‘Exciting’, was het oordeel van The Guardian over Ticciati’s eerdere registratie van Debussy’s La Mer.

€ 14,99
Bach - Motets
Bach - Motets

Hoewel het motet als kunstvorm eigenlijk al uit de mode was, trok Johann Sebastian Bach zich daar niets van aan. Hij schreef gloedvolle meerstemmige motetten, zoals alleen hij dat kan. Het Norwegian Soloists’ Choir, het Noorse equivalent van het Nederlands Kamerkoor, bewijst eens te meer dat Bach tijdloze meesterwerken heeft afgeleverd. ‘Wat kunnen die Noren zingen!’, schreef Luister vol bewondering en lof voor onder andere de ‘subtiel wegstervende stembuiginkjes bij Komm Jesu, komm, als een smekend prevelen van iemand die het leven uit zich voelt wegvloeien.’ De cd kreeg een zeer terechte 10.

€ 9,99
Bach - Sonn Und Schild Cantata
Bach - Sonn Und Schild Cantata

‘Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale zorgen dat Bachs bekendste cantates gaan dansen’, schreef The Guardian al eens. En dat is de spijker op zijn kop. Herreweghe, die al als vocalist betrokken was bij de roemruchte opname van de Bachcantates door Gustav Leonhardt en Nikolaus Harnoncourt, weet Bach meer en meer tot leven te wekken en hem tot een componist te maken die vandaag de dag relevanter lijkt dan ooit. Zijn nieuwe opname van Ein feste Burg ist unser Gott en andere bekende cantates is er weer een om nooit genoeg van te krijgen.

€ 9,99
Bach - Violin Concertos
Bach - Violin Concertos

‘Wie durft Bach nog op te nemen na deze prachtuitvoering van Shunske Sato’, kopte de Volkskrant boven een recensie van de cd met vioolconcerten van de Thomascantor. De huidige leider van de Nederlandse Bachvereniging nam de vioolconcerten op met Il Pomo d’Oro en laat deze werken als nieuw klinken. ‘Van het aanzetten van het contrast tussen kort en lang, erfenis van de historische uitvoeringspraktijk, is weinig te merken: Sato sleurt, trekt, blijft even hangen en landt sierlijk en op tijd zodat hij op de eerste tel weer uit kan vliegen. Shunske Sato is een kolibrie’, aldus de jubelende vijfsterrenrecensie.

€ 9,99
Bach - Kantaten Fur Solo-Sopran
Bach - Kantaten Fur Solo-Sopran

In de kringen van barokliefhebbers is en blijft Dorothee Mields een van de grootste geheimtips, al is ze ook bij de Nederlandse Bachvereniging al lang geen onbekende meer. Zonder poespas zingt ze de sterren van de hemel. ‘Deze sopraan heeft alles’, schreef Forbes al. ‘Zachtheid, onaangetaste puurheid, een perfecte intonatie en een aangrijpend dramatische uitvoeringskunst omdat ze het woord bijna net zo liefheeft als de muziek.’ Als zo’n zangeres zich over solocantates van Bach als Ich bin in mir vergnügt (BWV 204) buigt met een gezelschap als het L’Orfeo Barockorchester gaat de hemel letterlijk open.

€ 9,99
Bach - Bass Cantatas
Bach - Bass Cantatas

Volgens zijn zoon Carl Philipp Emmanuel had Johann Sebastian Bach zelf een uitstekende zangstem. Zozeer zelfs dat hij de bascantates Ich will den Kreuzstab gerne tragen (BWV 56) en de oorspronkelijke versie van het immer schitterende Ich habe genug (BWV 82) hoogstwaarschijnlijk op maat van zijn eigen stem schreef. De Duitse bas Dominik Wörner treedt met deze cantates uit de schaduw van zijn vele bijdragen aan het Bach Collegium Japan van Suzuki en straalt mede dankzij de liefdevolle instrumentale bijdrage van het Italiaanse Zefi ro als de componist zelf.

€ 14,99
Brahms - Choral Works
Brahms - Choral Works

Johannes Brahms bracht de koorwereld veel meer dan alleen zijn Deutsches Requiem. Hij schreef schitterende motetten en koorwerken, al dan niet met pianobegeleiding, zoals het Schicksalslied en de Motetten op. 110. Daniel Reuss en zijn Cappella Amsterdam breken een lans voor een aantal minder bekende koorwerken van Brahms en zetten meteen de toon met het motet Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen. ‘In het breed uitgesponnen ‘warum’ resoneert bij Reuss het plechtige raadsel’, oordeelde de Volkskrant. Een cd die de vocale muziek van Brahms volledig tot leven wekt en serveert als een hemels gerecht.

€ 9,99
Amsterdam Sinfonietta - Chamber Symphonies
Amsterdam Sinfonietta - Chamber Symphonies

Anton Arenski schreef in 1894 een schitterend donker strijkkwartet voor de ongebruikelijke bezetting van viool, altviool en twee celli, ter nagedachtenis aan de een jaar eerder overleden Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Later bewerkte hij het tweede deel, gebaseerd op een lied van Tsjaikovski, voor strijkorkest. Amsterdam Sinfonietta speelt nu het gehele Tweede kwartet in een eigen arrangement voor strijkorkest en koppelt het aan een droomuitvoering van Tsjaikovski’s beroemde Serenade. ‘Fascinating’, noemde Bachtrack het onder leiding van concertmeester Candida Thompson zo briljant spelende ensemble al eens.

€ 14,99
Aangenaam Klassiek 2019 (incl. 5,00 euro kadokaart)
Aangenaam Klassiek 2019 (incl. 5,00 euro kadokaart)

In dit luxe hardcovermediaboek treft u uiteraard de 2 cd’s aan met tracks van alle actietitels van Aangenaam Klassiek. Vanaf 28 september 2019 tot en met 31 januari 2020 zijn de aanbiedingen geldig tegen verlaagde prijzen.

Op de reguliere 2-cd-set van Aangenaam Klassiek 2019 vindt u een aantrekkelijke selectie van klassieke albums, die momenteel verkrijgbaar zijn. De meeste albums zijn de nieuwste uitgaven van dit najaar. De albums van de deelnemende musici kunt u tijdelijk voor een zeer voordelige adviesprijs aanschaffen. Alle aanbiedingen gelden tot en met 31 januari 2020.

Het Aangenaam Klassiek Geschenk is dit jaar verzorgd door Guido van Oorschot, muziekjournalist van de Volkskrant. Aangenaam Klassiek presenteert Klinkende liefde: een bundel met twintig verhalen over muziek en hartstocht en een bijbehorende cd, geschreven en samengesteld door Guido van Oorschot. Dit geschenk krijgt u exclusief aangeboden bij aankoop van de Aangenaam Klassiek 2019 2-cd-set en is geïntegreerd verpakt in een luxe mediaboek.

Tevens krijgt u een Aangenaam Klassiek-cadeaucard met € 5,00 shoptegoed cadeau, die u kunt inwisselen bij aankoop van een of meer titels uit de campagne

€ 12,99