Top

Aangenaam Klassiek 2019

Aangenaam Klassiek 2019 (incl. 5,00 euro kadokaart)
Aangenaam Klassiek 2019 (incl. 5,00 euro kadokaart)

In dit luxe hardcovermediaboek treft u uiteraard de 2 cd’s aan met tracks van alle actietitels van Aangenaam Klassiek. Vanaf 28 september 2019 tot en met 31 januari 2020 zijn de aanbiedingen geldig tegen verlaagde prijzen.

Op de reguliere 2-cd-set van Aangenaam Klassiek 2019 vindt u een aantrekkelijke selectie van klassieke albums, die momenteel verkrijgbaar zijn. De meeste albums zijn de nieuwste uitgaven van dit najaar. De albums van de deelnemende musici kunt u tijdelijk voor een zeer voordelige adviesprijs aanschaffen. Alle aanbiedingen gelden tot en met 31 januari 2020.

Het Aangenaam Klassiek Geschenk is dit jaar verzorgd door Guido van Oorschot, muziekjournalist van de Volkskrant. Aangenaam Klassiek presenteert Klinkende liefde: een bundel met twintig verhalen over muziek en hartstocht en een bijbehorende cd, geschreven en samengesteld door Guido van Oorschot. Dit geschenk krijgt u exclusief aangeboden bij aankoop van de Aangenaam Klassiek 2019 2-cd-set en is geïntegreerd verpakt in een luxe mediaboek.

Tevens krijgt u een Aangenaam Klassiek-cadeaucard met € 5,00 shoptegoed cadeau, die u kunt inwisselen bij aankoop van een of meer titels uit de campagne

€ 12,99
Amsterdam Sinfonietta - Chamber Symphonies
Amsterdam Sinfonietta - Chamber Symphonies

Anton Arenski schreef in 1894 een schitterend donker strijkkwartet voor de ongebruikelijke bezetting van viool, altviool en twee celli, ter nagedachtenis aan de een jaar eerder overleden Pjotr Iljitsj Tsjaikovski. Later bewerkte hij het tweede deel, gebaseerd op een lied van Tsjaikovski, voor strijkorkest. Amsterdam Sinfonietta speelt nu het gehele Tweede kwartet in een eigen arrangement voor strijkorkest en koppelt het aan een droomuitvoering van Tsjaikovski’s beroemde Serenade. ‘Fascinating’, noemde Bachtrack het onder leiding van concertmeester Candida Thompson zo briljant spelende ensemble al eens.

€ 14,99
Ann Hallenberg - Farinelli Manuscript
Ann Hallenberg - Farinelli Manuscript

De naam Farinelli blijft een haast mythische klank behouden in de muziekwereld. Hoe klonk deze veelgeprezen castraat• Wat was zijn uitvoeringskunst• De grote Zweedse mezzosopraan Ann Hallenberg houdt zich al jaren bezig met de erfenis van Farinelli. Samen met het Nederlandse ensemble Stile Galante verwerkte ze de laatste onderzoeken en resultaten van experimenten met vocale technieken om nog dichter bij die betoverende barokke klank van de castraat te komen. ‘Een powerhouse’, noemde AllMusic Hallenberg al eens. Laat u omverblazen.

€ 14,99
B. Smetana - String Quartet No 1 & 2
B. Smetana - String Quartet No 1 & 2

‘Het begint een gewoonte te worden’, merkte Gramophone gekscherend op. ‘Het Pavel Haas Quartet neemt een nieuwe cd op en de critici duiken in hun archief met superlatieven.’ Bij de cd met het eerste en tweede strijkkwartet van Bedrich Smetana nam het blad zelf het voortouw. De plaat won in 2015 de Gramophone Award voor beste cd van het jaar. En terecht. De kwartetten van de Tsjechische componist worden bij het Pavel Haas Quartet intieme brieven over een innerlijk leven vol liefde, leed, zorg, pijn en opwinding, en meesterwerken in de lijn van de late Beethoven.

€ 9,99
Bach - Bass Cantatas
Bach - Bass Cantatas

Volgens zijn zoon Carl Philipp Emmanuel had Johann Sebastian Bach zelf een uitstekende zangstem. Zozeer zelfs dat hij de bascantates Ich will den Kreuzstab gerne tragen (BWV 56) en de oorspronkelijke versie van het immer schitterende Ich habe genug (BWV 82) hoogstwaarschijnlijk op maat van zijn eigen stem schreef. De Duitse bas Dominik Wörner treedt met deze cantates uit de schaduw van zijn vele bijdragen aan het Bach Collegium Japan van Suzuki en straalt mede dankzij de liefdevolle instrumentale bijdrage van het Italiaanse Zefi ro als de componist zelf.

€ 14,99
Bach - Kantaten Fur Solo-Sopran
Bach - Kantaten Fur Solo-Sopran

In de kringen van barokliefhebbers is en blijft Dorothee Mields een van de grootste geheimtips, al is ze ook bij de Nederlandse Bachvereniging al lang geen onbekende meer. Zonder poespas zingt ze de sterren van de hemel. ‘Deze sopraan heeft alles’, schreef Forbes al. ‘Zachtheid, onaangetaste puurheid, een perfecte intonatie en een aangrijpend dramatische uitvoeringskunst omdat ze het woord bijna net zo liefheeft als de muziek.’ Als zo’n zangeres zich over solocantates van Bach als Ich bin in mir vergnügt (BWV 204) buigt met een gezelschap als het L’Orfeo Barockorchester gaat de hemel letterlijk open.

€ 9,99
Bach - Motets
Bach - Motets

Hoewel het motet als kunstvorm eigenlijk al uit de mode was, trok Johann Sebastian Bach zich daar niets van aan. Hij schreef gloedvolle meerstemmige motetten, zoals alleen hij dat kan. Het Norwegian Soloists’ Choir, het Noorse equivalent van het Nederlands Kamerkoor, bewijst eens te meer dat Bach tijdloze meesterwerken heeft afgeleverd. ‘Wat kunnen die Noren zingen!’, schreef Luister vol bewondering en lof voor onder andere de ‘subtiel wegstervende stembuiginkjes bij Komm Jesu, komm, als een smekend prevelen van iemand die het leven uit zich voelt wegvloeien.’ De cd kreeg een zeer terechte 10.

€ 9,99
Bach - Sonn Und Schild Cantata
Bach - Sonn Und Schild Cantata

‘Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale zorgen dat Bachs bekendste cantates gaan dansen’, schreef The Guardian al eens. En dat is de spijker op zijn kop. Herreweghe, die al als vocalist betrokken was bij de roemruchte opname van de Bachcantates door Gustav Leonhardt en Nikolaus Harnoncourt, weet Bach meer en meer tot leven te wekken en hem tot een componist te maken die vandaag de dag relevanter lijkt dan ooit. Zijn nieuwe opname van Ein feste Burg ist unser Gott en andere bekende cantates is er weer een om nooit genoeg van te krijgen.

€ 9,99
Bach - Violin Concertos
Bach - Violin Concertos

‘Wie durft Bach nog op te nemen na deze prachtuitvoering van Shunske Sato’, kopte de Volkskrant boven een recensie van de cd met vioolconcerten van de Thomascantor. De huidige leider van de Nederlandse Bachvereniging nam de vioolconcerten op met Il Pomo d’Oro en laat deze werken als nieuw klinken. ‘Van het aanzetten van het contrast tussen kort en lang, erfenis van de historische uitvoeringspraktijk, is weinig te merken: Sato sleurt, trekt, blijft even hangen en landt sierlijk en op tijd zodat hij op de eerste tel weer uit kan vliegen. Shunske Sato is een kolibrie’, aldus de jubelende vijfsterrenrecensie.

€ 9,99
Brahms - Choral Works
Brahms - Choral Works

Johannes Brahms bracht de koorwereld veel meer dan alleen zijn Deutsches Requiem. Hij schreef schitterende motetten en koorwerken, al dan niet met pianobegeleiding, zoals het Schicksalslied en de Motetten op. 110. Daniel Reuss en zijn Cappella Amsterdam breken een lans voor een aantal minder bekende koorwerken van Brahms en zetten meteen de toon met het motet Warum ist das Licht gegeben dem Mühseligen. ‘In het breed uitgesponnen ‘warum’ resoneert bij Reuss het plechtige raadsel’, oordeelde de Volkskrant. Een cd die de vocale muziek van Brahms volledig tot leven wekt en serveert als een hemels gerecht.

€ 9,99
Capella De La Torre - Air
Capella De La Torre - Air

Na de veelgeprezen albums Water Music en Fire Music van het Duitse oudemuziekensemble Capella de la Torre komt het blaasgezelschap nu met het vervolg dat het dichtst bij de natuur van hun instrumenten ligt: Air Music – Tales of Flying Creatures and Heavenly Breezes. Een heerlijke verzameling werken van onder anderen Holborne, Praetorius en Monteverdi waarin de wind en vliegende vogels en insecten een rol spelen, uitgevoerd met het aanstekelijke speelplezier van Capella de la Torre. ‘Early music at its most earthy, engaging and enjoyable’, schreef Gramophone al lovend over Fire Music.

€ 14,99
Caspar Vos - Restart
Caspar Vos - Restart

‘Een ideale cd voor de niet-klassieke luisteraar’, noemde de Volkskrant Restart, de tweede cd van de jonge avontuurlijke pianist Caspar Vos. Waar zijn vorige cd de pianistische virtuositeit en complexiteit van Nikolaj Medtner centraal stelde, zijn het nu de weldadige eenvoud en de Spaanse roots van Frederic Mompou die de aandacht trekken. Sobere, verstilde muziek is het, die herinnering oproept aan de pianomuziek van Erik Satie en direct tot het hart spreekt. Vos speelt de kleine meesterwerken met de juiste mindset en nodigt uit tot stil achterover zitten en puur genieten.

€ 9,99
Daniel Taylor - Path To Paradise
Daniel Taylor - Path To Paradise

Een titel als The Path to Paradise kan nogal arrogant klinken. In dit geval is het spot on. Het Trinity Choir werd in 2015 opgericht door countertenor Daniel Taylor en heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een betoverend a-capellakoor. De wijze waarop het gezelschap op deze plaat niet alleen schitterende renaissancewerken te lijf gaat, maar ook het Miserere van Allegri en werk van Arvo Pärt zingt, is op zijn zachtst gezegd ‘verleidelijk’ (AllMusic). Door de rijke variëteit aan koorwerken is deze cd de ideale manier om verliefd te worden op de renaissance.

€ 9,99
De Marinierskapel der Koninklijke Marine - Worthweill Originals
De Marinierskapel der Koninklijke Marine - Worthweill Originals

De Marinierskapel der Koninklijke Marine startte vorig jaar met Rimsky & Co Originals een serie cd’s vol originele composities voor blaaskapel. Na Rusland richt het gezelschap onder leiding van majoor Arjan Tien de blik nu op Duitsland en Oostenrijk. Verrassende werken van Mendelssohn, Beethoven, Bruckner en Schönberg staan naast de even verrassende Variaties over het Wilhelmus van Richard Strauss en een schitterend arrangement van Kurt Weill zelf van delen uit zijn Dreigroschenoper. Een cd die bewijst dat de Nederlandse blaastraditie op het allerhoogste internationale niveau staat.

€ 14,99
Die 12 Cellisten Der Berliner Philharmoniker - Hora Cero
Die 12 Cellisten Der Berliner Philharmoniker - Hora Cero

De twaalf cellisten van de Berliner Philharmoniker zijn inmiddels los van het beroemde orkest een begrip geworden. Logisch: de cellisten pakken alles aan en spelen de muziek enerverend. ‘Een spectaculaire demonstratie van de klanken en kleuren’, schreef Gramophone naar aanleiding van Hora Cero, een cd voornamelijk gewijd aan de wereld van Astor Piazzolla en de tango. En ja, de cellisten uit Berlijn snappen deze Argentijnse verleiding volledig. Alles huilt, schuurt, schrijnt en lonkt dat het een aard heeft. Een cd, goed voor een vol uur ritmische fi nesse en Latijns-Amerikaanse sensualiteit.

€ 9,99
Durufle/Debussy - Requiem/Nocturnes
Durufle/Debussy - Requiem/Nocturnes

‘Een partituur vol van hoop en een vredige zoektocht, echt balsem voor de ziel’, zo omschreef de Engels-Italiaanse dirigent Robin Ticciati het Requiem van Maurice Durufl é. De pas 36-jarige chef-dirigent van het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin gooit hoge ogen met zijn opnamen van Franse meesterwerken. Ook voor zijn registratie van Durufl é’s Requiem zal de waardering groot zijn. Vooral omdat hij kan rekenen op het Rundfunkchor Berlin en Magdalena Ko•ená. En dan volgen ook nog de Nocturnes van Debussy. ‘Exciting’, was het oordeel van The Guardian over Ticciati’s eerdere registratie van Debussy’s La Mer.

€ 14,99
F. Schubert - Winterreise
F. Schubert - Winterreise

‘Groots’, ‘subliem verhalenverteller’, ‘communicatief’, ‘vol humor’: het zijn slechts enkele adjectieven die regelmatig opduiken in recensies betreffende de zangkunsten van Thomas Oliemans. Vooral zijn Schubertvertolkingen worden internationaal geroemd en de vergelijking met Dietrich Fischer-Dieskau is al eens gemaakt. In 2006 nam de Nederlandse bariton de cyclus der cycli, Schuberts Winterreise, al eens op. Nu doet hij dat met toetsentovenaar Paolo Giacometti nog eens over. Meer levenservaring, een diepere stem, een rijker referentiekader. Een Schubert die diep onder de huid gaat zitten.

€ 14,99
Ivo Pogorelich - Beethoven/Rachmaninoff
Ivo Pogorelich - Beethoven/Rachmaninoff

‘Een van de zeven wereldwonderen van de opgenomen muziek’, Zo noemt Bogdan Roscic, president van Sony Classical, de discografi e van Ivo Pogorelich. Na de dood van zijn vrouw in 1996 werd het stiller rond de inmiddels 60-jarige Kroatische pianist, maar met een nieuwe cd en een nieuw contract bij Sony is hij weer helemaal terug. En hoe. Zijn vertolkingen van Rachmaninovs Tweede pianosonate en twee sonates van Beethoven zijn nog net zo spraakmakend, ongehoord en eigengereid als vroeger. Een cd die alleen al in elke cd-kast thuishoort omdat er Pogorelich op staat.

€ 14,99
J. Karlsons - Sacred Choral Works
J. Karlsons - Sacred Choral Works

De naam van de Letse componist Juris Karlsons ligt misschien nog niet op ieders lippen. Toch is hij in de internationale koorwereld een begrip. Zijn koorwerken vormen een meesterlijke synthese van twintigste-eeuwse stemtechnieken, renaissanceachtige imitatiepatronen, barokke meerstemmigheid en romantische melodielijnen. En als het Lets Radio Koor deze werken samen met Sinfonietta Riga uitvoert onder leiding van chef-dirigent Sigvards Kl•ava is het letterlijk alsof de oren een duik nemen in de hele muziekgeschiedenis en er gelouterd weer uit komen. Een cd vol opwindende stemmenpracht.

€ 14,99
J. Zelenka - Officium Defunctorum
J. Zelenka - Officium Defunctorum

De Tsjechische componist Jan Dismas Zelenka heeft nog steeds niet de status die hij op grond van zijn werk zou verdienen. De generatiegenoot van Johann Sebastian Bach werd door de beroemde Thomascantor nota bene tot de belangrijkste componisten van zijn tijd gerekend. Gramophone was het met Bach eens: ‘Een geweldig meesterwerk’, schreef het blad over het Requiem in D. Collegium 1704 bereikt in elk geval ‘maximaal resultaat met minimale middelen’ (Diapason) op deze dubbel-cd, gewijd aan de noten van de veronachtzaamde Kapellmeister van Dresden.

€ 14,99
Jan Garbarek - Officium Novum
Jan Garbarek - Officium Novum

In 1994 zorgden de Noorse jazzsaxofonist Jan Garbarek en het Engelse Hilliard Ensemble voor een sensatie door op de cd Offi cium oude polyfone gezangen te combineren met stemmige sax-improvisaties. Op Offi cium Novum breidde de combinatie het repertoire uit naar recentere liederen van onder anderen de Armeense componist Komitas Vardapet, naast Russisch-orthodoxe gezangen en werk van Perotinus. Perfecte samenzang valt ook op deze plaat naadloos samen met stemmige sax-avonturen. ‘Alsof je vanuit een kerkraam uitkijkt over de bergen’, schreef The Absolute Sound metaforisch. Een cd om bij weg te dromen.

€ 9,99
Julia Wolfe - Steel Hammer
Julia Wolfe - Steel Hammer

Een van de beroemdste Afro-Amerikaanse folksongs is John Henry. Deze legende van de ‘Steel Driving Man’, die gewapend met zijn hamer werkte aan spoortunnels, was voor Julia Wolfe aanleiding voor een bijna 80 minuten durend werk voor drie sopranen en kamerensemble. Minimalisme, Louis Andriessen, (hard)rock en de vroege tapecomposities van Steve Reich passeren in dit ‘astonishingly compelling amalgam of music and noise’ (The Washington Post). Dit sociaal bewogen en door Trio Mediaeval en Bang on a Can All-Stars perfect uitgevoerde meesterwerk was in 2010 een van de belangrijkste kandidaten voor de Pulitzer Prize for Music.

€ 9,99
Kings's Singers - Love Songs
Kings's Singers - Love Songs

The King’s Singers, het in 1968 uit het King’s College Choir in Cambridge voortgekomen ensemble, blinken al vijftig jaar uit in perfecte samenzang en betoveren nog steeds iedereen met hun liefde voor close harmony. Dit jaar verscheen ter gelegenheid van Valentijnsdag een compilatie van populaire liefdesliedjes in kenmerkende King’s Singersarrangementen. Love is here to stay, April come she will en vele andere evergreens klinken met het King’s Singerssausje vol onberispelijke zang en aanstekelijke swing als de perfecte versiertruc. Een cadeau om in huis te hebben voor een toekomstige Valentijn.

€ 9,99
L.F. Herold - 4 Concertos For Piano & Orchestra
L.F. Herold - 4 Concertos For Piano & Orchestra

De Fransman Louis-Ferdinand Hérold (1791-1833) geniet hooguit enige bekendheid als de componist van de opera Zampa en het ballet La fi lle mal gardée. Hoewel zijn metier vooral de opera betrof, schreef hij in zijn jonge jaren vier pianoconcerten waarvan de manuscripten een paar jaar geleden herontdekt werden. Een vondst, want in tegenstelling tot tijdgenoten als Dussek en Hummel maakte deze componist er geen virtuoos spierballenvertoon van, maar een mooi poëtisch verhaal dat door de Franse pianist Angéline Pondepeyre even mooi en ingetogen wordt verteld.

€ 9,99
Laura van der Heijden - Russian Works For Cello And Piano
Laura van der Heijden - Russian Works For Cello And Piano

‘Laura van der Heijden speelt met een verfrissende vastbeslotenheid om deze muziek te laten dansen en sprankelen’, schreef The Strad vol bewondering over de debuut-cd van de jonge Nederlands-Engelse celliste. Ze durfde het aan om een programma te spelen met Russische werken van componisten als Prokofjev, Mjaskovski en Sjaporin waar de schaduw van de beroemde Mstislav Rostropovitsj over hangt. De wijze waarop ze zich samen met pianist Petr Limonov ontdoet van die schaduw was in 2018 al goed voor een Edison in de categorie ‘debuut’.

€ 9,99
Les Arts Florissants - Gesualdo Madrigali
Les Arts Florissants - Gesualdo Madrigali

Carlo Gesualdo is en blijft het enfant terrible van de late renaissance. Hij kwam als adellijke prins weg met de brute moord op zijn vrouw en haar minnaar en hij schreef zes boeken vol met meerstemmige madrigalen die voor zijn tijdgenoten steeds onbegrijpelijker werden. In de eerste twee boeken staat hij nog dicht bij het renaissance-ideaal. Les Arts Florissants bewijst al jaren dat het de schoonheid achter de noten van Gesualdo begrijpt. Ook onder leiding van Paul Agnew vormen de eerste twee madrigaalboeken een meeslepende duik in de duistere krochten van het mensdom.

€ 19,99
Monteverdi - La Dolce Vita
Monteverdi - La Dolce Vita

De emoties die Claudio Monteverdi vertolkt in zijn aria’s en liederen zijn tijdloos. Liefde, verlangen, hoop, pijn, verdriet, vreugde, het is er allemaal. Voor de vierhonderdvijftigste geboortedag van de componist brachten Dorothee Mields en de Lautten Compagney het beste van Monteverdi bijeen. En dat heeft effect. Want als een van de beste oudemuzieksopranen van dit moment een meesterwerk als Lamento d’Arianna en ander moois zingt, rest er maar één houding: ademloos luisteren. En dat is precies waar La dolce vita toe uitnodigt. Monteverdi op zijn allerbest.

€ 9,99
Mozart - Requiem Rv626
Mozart - Requiem Rv626

Het was in de late achttiende en vroege negentiende eeuw de gewoonste zaak van de wereld dat erkende meesterwerken werden bewerkt voor een kleine bezetting, zodat bijvoorbeeld een strijkkwartet thuis als ‘jukebox’ kon fungeren. Zo maakte Peter Lichtenthal in 1802 een arrangement voor strijkkwartet van Mozarts Requiem en toverde een anonieme arrangeur Mozarts Sinfonia concertante om tot een strijksextet. Het briljante Rusquartet, onder andere al jaren quartet in residence bij het Orlando Festival, laat deze oude tijden nu herleven. Bekende noten op een andere, indringende wijze voor het voetlicht gebracht.

€ 14,99
Nathalie & Mari Milstein - Ravel Voyageur
Nathalie & Mari Milstein - Ravel Voyageur

De Russische violiste Maria Milstein is de afgelopen jaren onder andere met het Van Baerle Trio zo geïntegreerd in Nederland dat ze in 2017 de Nederlandse Muziekprijs kreeg, de hoogste staatsonderscheiding op muziekgebied. Ze was toen 32 en volgens NRC al ‘een van de allergrootsten: intens muzikaal, volstrekt onijdel en compromisloos toegewijd aan de wensen van de componist’. Samen met haar even briljante zus, de pianiste Nathalia Milstein, brengt ze op deze wijze de vele Griekse, Spaanse, Arabische en Franse invloeden in het werk van Maurice Ravel in kaart. ‘Magistraal’, zo omschreef Trouw dit zussenduo al.

€ 14,99
Nederlands Kamerkoor - Olivier Messiaen & Frank
Nederlands Kamerkoor - Olivier Messiaen & Frank

Kort na zijn aantreden als chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor zette Peter Dijkstra de toon voor de toekomst met zijn eerste a-capellaprogramma. De mooie combinatie van de Mis van Frank Martin, Cinq rechants van Olivier Messiaen en werken van diens leerlingen Ton de Leeuw en Pierre Villette werd internationaal geprezen, terwijl het Nederlands Kamerkoor onder zijn leiding werd vergeleken met wat het Koninklijk Concertgebouworkest voor de instrumentale muziek is. Het hele programma staat nu op een cd die ongetwijfeld historisch genoemd gaat worden. Een schijf om absoluut in huis te hebben.

€ 14,99
Nils Monkemeyer - Baroque
Nils Monkemeyer - Baroque

Over geen enkel instrument doen meer fl auwe grappen de ronde dan over de altviool. Toch was het een instrument dat al op de waardering van Johann Sebastian Bach kon rekenen. De Duitse altviolist Nils Mönkemeyer nam dit gegeven als uitgangspunt voor een prachtige solo-cd waarop Bachs Vijfde cellosuite in een versie voor altviool en theorbe het middelpunt vormt. Werk van Silvius Leopold Weiss en Michel Lambert (met Dorothee Mields in een fabuleuze bijrol) zetten Bach in perspectief. ‘Simply delightful!’, luidde het oordeel van het Australische Readings.

€ 9,99
P. Sweelinck - Fantasias/Toccatas
P. Sweelinck - Fantasias/Toccatas

Richard Egarr wordt tegenwoordig in de eerste plaats dirigent genoemd. Hij is immers de man die de Academy of Ancient Music na het afscheid van oprichter Christopher Hogwood op koers hield en nog beter maakte. Maar daarvóór was Egarr vooral een briljant klavecinist, en dat is hij nog steeds. Hij speelt met de conventies van de oude muziek en weet elk werk dat hij onder handen heeft extra te kruiden. Zo ook het oeuvre van onze eigen Jan Pieterszoon Sweelinck. Onder de vingers van Egarr is Sweelinck een ware held vol vernieuwingsdrang. Een verrassende cd.

€ 14,99
Philip Glass - Motion Picture
Philip Glass - Motion Picture

De relatie tussen Philip Glass en Cello Octet Amsterdam gaat terug tot 2003. Toen heette het ensemble nog Conjunto Ibérico en bracht het met Glass Refl ections een veelgeprezen cd uit. Vorig jaar keerde het dynamische ensemble terug naar het werk van de minimalist van het eerste uur. Glass-adept Michael Riesman bewerkte delen uit de soundtracks voor The Hours en de zwijgende fi lm Dracula, en het cello-octet doet met pianiste Maki Namekawa de rest. De bekende Glassklanken zijn weer onweerstaanbaar omdat het octet ‘de sterren van de hemel speelt’ (OpusKlassiek).

€ 9,99
Quatuor Arod - Mathilde Album
Quatuor Arod - Mathilde Album

Achter elke ‘grote man’ in de geschiedenis staat een sterke vrouw, zegt men wel. Toch valt dat in het geval van Arnold Schönberg te betwijfelen. Zijn huwelijk met Mathilde von Zemlinsky, de zus van de componist en Schönbergs mentor Alexander, was allesbehalve gelukkig. Zo ontstond Schönbergs schrijnende Tweede strijkkwartet in een tijd dat zijn vrouw een affaire had met de schilder Richard Gerstl. Op The Mathilde Album van het jonge Franse Quatuor Arod is het verhaal van Mathilde en Schönberg de tragische rode draad achter dit Tweede strijkkwartet en meeslepende werken van Webern en Zemlinsky. Broeierig, pijnlijk en prachtig.

€ 14,99
R. Sakamoto - For Mr. Lawrence
R. Sakamoto - For Mr. Lawrence

Jeroen van Veen behoeft geen introductie meer. De Nederlandse pianist wordt met zijn ‘wonderful sense of ebb and flow’ (Fanfare) internationaal beschouwd als een van de grootste advocaten op het gebied van de minimal music en gerelateerde componisten. Philip Glass, Michael Nyman, Arvo Pärt, Erik Satie, Ludovico Einaudi en natuurlijk Simeon ten Holt konden al rekenen op zijn aandacht en vertolkingskunst. Nu richt hij zijn pijlen op de Japanner Ryuichi Sakamoto, die vooral bekendheid verwierf als componist van de filmmuziek bij Merry Christmas Mr. Lawrence en The Last Emperor. Het resultaat is vijf cd’s vol heerlijke wegdroommuziek.

€ 14,99
Rick Stotijn - Reports From The Low Country
Rick Stotijn - Reports From The Low Country

‘Een dankbare partituur voor de contrabas’, noemde Het Parool Reports from the Low Country, het contrabasconcert van Martijn Padding. Het werk, geschreven voor het Radio Filharmonisch Orkest en contrabassist Rick Stotijn, is de blikvanger op de gelijknamige cd met vier werken van Nederlandse componisten met de contrabas in de hoofdrol. Ook samen met zijn zus, mezzosopraan Christianne, en met het trio met violiste Rosanne Philippens en pianist Hans Eijsackers speelt Stotijn de sterren van de hemel en maakt hij van de contrabas een heerlijk zingende, zuchtende, steunende en gierende ‘primo uomo’. Een waar feest voor ontdekkingsluisteraars.

€ 14,99
Schubert - A Soprano's Schubertiade
Schubert - A Soprano's Schubertiade

Terwijl Franz Schubert een enorm begrip voor de vrouwelijke ziel tentoonspreidde, vormen zijn liederen toch vaak een mannenaangelegenheid. De Engelse sopraan Carolyn Sampson onderstreepte daarom met A Soprano’s Schubertiade samen met pianist Joseph Middleton de vrouwelijke kant van Schubert. En meteen bij het beroemde Gretchen am Spinnrade is het raak en is de betovering compleet. ‘Sampson geeft de liederen een meisjesachtige uitstraling’, vond een enthousiaste Volkskrant. En voor Limelight Magazine klonken zelfs de bekendste liederen ‘als nieuw’. Een verrassende Schubert-cd.

€ 9,99
Sol Gabetta - Chopin Album
Sol Gabetta - Chopin Album

Frédéric Chopin schreef slechts een handvol werken waar andere instrumenten dan de piano, al dan niet met orkest, bij betrokken waren. Slechts de cello is rijkelijk bedeeld, met maar liefst drie substantiële werken. Dat had alles te maken met de vriendschap met de cellist Auguste-Joseph Franchomme. Op The Chopin Album doet de Argentijnse celliste Sol Gabetta deze vriendschap herleven in de Cellosonate en de andere werken met de cello in de hoofdrol. Pianist Bertrand Chamayou staat haar zodanig bij dat de cd niet alleen een document van een vriendschap is, maar ook een waar genot om naar te luisteren.

€ 9,99
Teodor Currentzis - Mahler: Symphony No 6
Teodor Currentzis - Mahler: Symphony No 6

De Grieks-Russische dirigent Teodor Currentzis heeft al bewezen dat hij kan verrassen, vooral met zijn eigen MusicAeterna. In dat opzicht stelt hij met zijn opname van Mahlers Zesde symfonie totaal niet teleur. Currentzis valt meteen met de deur in huis, alsof hij het ‘Heftig aber markig’, dat Mahler aan het begin van het eerste deel vraagt, volledig serieus neemt. ‘Innemend, in hoge mate gekleurd en geen opname voor traditionalisten’, schreef The Guardian. En zo is het: een Mahler die de onbevangen toehoorder meedogenloos bij de strot grijpt.

€ 9,99
Thomas Quasthoff - Nice 'N' Easy
Thomas Quasthoff - Nice 'N' Easy

Nadat Thomas Quasthoff in 2012 het opera- en concertpodium vaarwel zei, heeft hij niet stil gezeten. Hij is actief als acteur, verteller, cabaretier en jazzzanger. Hij toerde met een eigen trio en nam platen op. Met zijn jongste cd, Nice ’N’ Easy, ging zijn wens met een bigband te werken in vervulling. Schitterende arrangementen van klassiekers als Nice ’N’ Easy, Body and Soul, Cry me a River en zelfs John Lennons Imagine klinken met de stem van Quasthoff alsof Sinatra even uit de dood is opgestaan. ‘Een streling voor de zintuigen’, vond JazzZeitung.

€ 9,99
Vlaams Radiokoor - Stabat Mater/Requiem
Vlaams Radiokoor - Stabat Mater/Requiem

‘Een Requiem zonder wanhoop’, noemde Francis Poulenc zijn Stabat Mater dat hij schreef ter nagedachtenis aan een overleden vriend. De ‘vrolijke katholiek’, zoals Poulenc wel genoemd werd, maakte er inderdaad een feestje van. De geest van de oude renaissance gaat hand in hand met Carl Orff-achtige passages, muzikale humor en pure Franse sensualiteit. Met het Vlaams Radiokoor en het Brussels Philharmonic weet Hervé Niquet Poulencs Stabat Mater en het werk van de Franse componist Alfred Desenclos onder één noemer te vangen. En als sopraan Marion Tassou haar mond opendoet wil iedereen wel even ‘vrolijk katholiek’ zijn.

€ 14,99